Uw motor is een groot stuk metaal, met daarin talloze andere metalen onderdelen die bewegen en mogelijk tegen elkaar botsen. Hier is een blik op de fundamentele manieren waarop olie uw motor beschermt, evenals de fascinerende wetenschappen die betrokken zijn om ervoor te zorgen dat uw motor niet kapot gaat.
1. Wat doet motorolie precies?
Er zijn een paar redenen waarom het belangrijk is om de motor van uw auto bij te vullen met olie. Eerst en vooral zorgt het voor smering van alle bewegende metalen delen, zodat ze niet aan elkaar slijpen en onnodige slijtage of te veel hitte veroorzaken. Olie bevat ook alle vervelende bijproducten van verbranding. Op de lange termijn zal het op peil houden van uw oliepeil u geld besparen op reparaties en zelfs een zeer kleine verbetering van uw brandstofverbruik opleveren, omdat de motor niet zo hard zal werken.
Na verloop van tijd zal uw motor vuile afzettingen oppikken, wat betekent dat hij niet eeuwig meegaat. Als u zich afvraagt hoe vaak u uw olie moet verversen, raadpleeg dan de handleiding van uw auto. Het zal waarschijnlijk ergens in de buurt van elke 10.000 mijl zijn voor een moderne auto – negeer alstublieft de mythe van 3000 mijl! U hoeft uw olie niet zo vaak te verversen.
2. Wat betekent die alfanumerieke beoordeling eigenlijk?
Motoroliën worden op twee manieren beoordeeld: koude viscositeit en warme viscositeit. Deze beoordeling wordt op de fles weergegeven en geeft je een idee hoe goed het zal reageren op koude startups – vooral belangrijk voor mensen die in koudere klimaten leven – en hoe dik het is bij hoge temperaturen.
Het eerste cijfer, dat aan de letter ‘W’ (wat staat voor ‘Winter’) wordt toegevoegd, is de koudeclassificatie. Hoe lager het getal, hoe lager de temperatuur waarin het werkt. Als het getal te hoog is en u probeert uw auto te starten bij temperaturen onder het vriespunt, is de olie mogelijk te dik om te stromen en start uw motor mogelijk niet.
Het tweede getal is de viscositeit van de olie bij testen bij temperaturen die wijzen op een draaiende motor. Hoe hoger het getal, hoe dikker de olie. Als u uw motor op hoge snelheden of onder zware belasting laat draaien, bijvoorbeeld met een aanhanger, wilt u een hoger aantal. De handleiding van uw auto laat u weten welke viscositeitsolie u moet gebruiken.
3. Wat is het verschil tussen synthetische en minerale oliën?
Een minerale olie is in wezen hetzelfde als toen het uit de grond werd gehaald, terwijl synthetische oliën zijn gedestilleerd en afgebroken tot hun basismoleculen. Ze kunnen vervolgens worden herbouwd, met moleculen die zijn aangepast om een betere bescherming te bieden. Minerale oliën zijn goedkoper, maar bevatten ook meer onzuiverheden en zorgen niet voor zo’n soepele smering.
4. Synthetische motorolie is meer dan alleen motorolie
Het leuke van volledig synthetische oliën is dat slimme wetenschappers in laboratoria kunnen toevoegen aan de make-up van de olie om betere anti-slijtage, anti-oxidant en anti-corrosie eigenschappen te bieden. Zodra de basisolie op zijn plaats is, voegen ze meestal zink-, fosfor- en zwavelmoleculen toe.
5. Het toevoegen van metaal aan de motorolie vermindert wrijving
Het klinkt contra-intuïtief, maar sommige oliemaatschappijen hebben succes gehad met het toevoegen van titanium aan de olie. Wanneer u uw motor uitzet, loopt de olie van de motor terug naar de pan. Door titanium toe te voegen, hecht het zich aan de metalen onderdelen, wat ervoor zorgt dat er een kleine beschermingslaag is de volgende keer dat u uw motor aanzet – dat is wanneer 75 procent van de motorslijtage optreedt – voordat de olie de kans heeft gehad er doorheen te stromen en ga naar de volledige bedrijfstemperatuur.
6. Magnetische deeltjes verminderen slijtage
Een andere manier waarop oliefabrikanten hebben ontdekt dat ze slijtage bij het opstarten kunnen verminderen, is door magnetische deeltjes aan het oliemengsel toe te voegen. Wanneer de motor is uitgeschakeld, hechten de magnetische deeltjes zich aan de motor om slijtage bij het opstarten te verminderen.