Gezien alle opties voor motorolie voor benzine auto die er zijn, lijkt het kiezen van de juiste olie voor jouw auto misschien een ontmoedigende taak. Hoewel er een berg informatie is over de verschillende oliekeuzes, is de eerste stap eerlijk gezegd vrij eenvoudig: kijk in de handleiding van jouw auto.
In de gebruikershandleiding van je auto wordt het aanbevolen oliegewicht vermeld. Of dat nu een standaardformaat is zoals 10W-30 of iets ongewoons. Dat getal verwijst naar de viscositeit (of dikte) van de olie die je moet gebruiken. Je dient welk gewicht en type aan te passen aan de seizoenen en jouw verwachte gebruik van de auto. Wat we hieronder zullen uitleggen. Voor regelmatig gebruik bij gematigde temperaturen is wat in jouw gebruikershandleiding staat prima.
Viscositeit motorolie voor benzine auto
Viscositeit verwijst naar de weerstand van een vloeistof tegen stroming. De viscositeit van de meeste motoroliën wordt beoordeeld op basis van hoe dik het is bij nul graden.
Motorolie voor benzine auto wordt dunner en vloeibaarder naarmate het warmer wordt en dikker als het afkoelt. In redelijkheid houdt dikkere olie over het algemeen een betere smeerfilm tussen bewegende delen en dicht vitale onderdelen van uw motor beter af. Met de juiste additieven die ervoor zorgen dat het bestand is tegen te veel verdunning in de hitte, kan een olie worden beoordeeld op één viscositeit. Hoe beter olie bestand is tegen verdunning, hoe hoger het tweede getal (bijvoorbeeld 10W-40 versus 10W-30) en dat is goed.
Ondertussen moet olie bij lage temperaturen bestand zijn tegen overmatige verdikking, zodat het nog steeds goed naar alle bewegende delen in uw motor kan stromen. Overmatige dikte kan het moeilijker maken om de motor te starten, wat het brandstofverbruik vermindert. Als de olie te dik is, heeft de motor meer energie nodig om de krukas te laten draaien, die gedeeltelijk is ondergedompeld in een oliebad. Een lager getal is beter voor de W voor prestaties bij koud weer, dus een 5W-olie wordt meestal aanbevolen voor gebruik in de winter. Synthetische oliën kunnen echter zo worden geformuleerd dat ze nog gemakkelijker vloeien als ze koud zijn, zodat ze tests kunnen doorstaan die voldoen aan de 0W-classificatie.
Zodra de motor draait, warmt de olie op, daarom is een hoger tweede getal vooral belangrijk voor extreem gebruik en warmer lopende, meer gecompliceerde motoren.
Hoe te kiezen tussen synthetische en conventionele motorolie?
Premium Conventionele Olie: Dit is de standaard olie voor nieuwe auto's. Alle toonaangevende merken hebben deze oliën. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende viscositeiten en getest zijn onder het laatste API service level. Autofabrikanten specificeren meestal een 5W-20 of 5W-30 olie voor koudere temperaturen, met een 10W-30 olie als optie voor hogere omgevingstemperaturen. Deze drie classificaties dekken de meeste lichte voertuigen op de weg. Maar nog belangrijker is het regelmatig verversen van de olie en het filter. We raden aan om uw olie elke 4.000 mijl of vier maanden te verversen. Het absolute minimum is twee keer per jaar. Als jouw auto een elektronische olieverversingsindicator op het instrumentenpaneel heeft, volg dan in plaats daarvan de richtlijnen en zorg ervoor dat u deze opnieuw instelt zodra uw olieverversing is voltooid.
Volledig synthetische olie: oliën gemaakt voor hightech-motoren of zwaar gebruik, of het nu een Ford F-150 is die vaak wordt gesleept of een Chevrolet Corvette met de nieuwste supercharged LS-motor, zitten vol synthetische additieven. De labels van deze oliën geven aan of ze strenge speciale tests hebben doorstaan. Dit voor superieure, langdurigere prestaties op alle kritieke gebieden, van viscositeitsindex tot bescherming tegen afzettingen. Ze vloeien beter bij lage temperaturen en behouden de piekviscositeit bij hoge temperaturen. Dus waarom zou niet iedereen ze gebruiken? Deze oliën zijn duur en niet elke motor heeft ze nodig. Er kunnen zelfs enkele functies zijn die uw motor nodig heeft die synthetische oliën niet hebben. Volg nogmaals de richtlijnen in uw gebruikershandleiding.
Synthetische gemengde olie: deze bevatten een dosis synthetische olie gemengd met organische olie en zijn geformuleerd om bescherming te bieden bij wat zwaardere motorbelastingen en hoge temperaturen. Dit betekent over het algemeen dat ze minder vluchtig zijn. Zo verdampen ze veel minder, wat het olieverlies vermindert en het brandstofverbruik verhoogt. Deze oliën zijn populair bij bestuurders van pick-ups of SUV's die extra bescherming willen. Dit voor activiteiten die de motor meer belasten, zoals het vervoeren van zware lasten. Ze zijn ook veel minder duur dan volsynthetische oliën - soms gewoon centen meer dan een premium conventionele olie.
Olie met een hogere kilometerstand: de voertuigen van vandaag gaan gewoon langer mee. Als je er de voorkeur aan geeft jouw auto af te betalen en de kilometerstand goed in de zes cijfers te laten lopen, heb je een andere oliekeuze: oliën die zijn samengesteld voor voertuigen met een hogere kilometerstand. Bijna tweederde van de voertuigen op de weg heeft meer dan 75.000 mijl op de teller. Daarom hebben oliemaatschappijen dit als een interessegebied van de klant geïdentificeerd en hebben ze nieuwe oliën aanbevolen voor deze voertuigen.
Wanneer uw voertuig wat ouder is en aanzienlijk meer kilometers heeft gereden, kunt u enkele olievlekken op de garagevloer opmerken. Motorafdichtingen, zoals die rond de krukas, zijn mogelijk verhard. Deze hebben hun flexibiliteit verloren, waardoor ze lekken en barsten, vooral bij lagere temperaturen. Je moet jouw oliepeil vaker controleren en mogelijk moet u uw olie bijvullen tussen olieverversingen.